iOS 14: release datum en belangrijkste veranderingen

24 Juni, 2020 11:50

Waarschijnlijk is het niet aan je ontgaan, of juist wel, Apple WWDC 2020 was eergisteravond live te volgen. Dit keer zonder publiek, maar met de meest creatieve shots op de filmset. iOS 14 gaat ons een hoop brengen: een compleet nieuwe interface, nog meer gebruiksgemak en de beste cinema ervaring worden bij deze update doorgevoerd. Je zult je vast afvragen: wanneer is iOS 14 beschikbaar? Wat zijn de belangrijkste veranderingen? Moet jij je iPhone gaan updaten straks? Hierover lees je meer in dit artikel!

De belangrijkste veranderingen van iOS 14

Home scherm

Om te beginnen zijn de tijden van 7 schermen vol apps voorbij, want Apple heeft de App Library geïntroduceerd. App library is een overzicht waar je al je apps geordend kunt weergeven en waar je met 1, of 2, vegen naar links bij komt. Zo gebruikt de Apple iPhone ook machine learning om te begrijpen welke apps jij door de dag heen gebruikt. Als jij regelmatig na jouw kaarten app switcht naar Whatsapp dan zal hij de volgende keer als suggestie opgeven dat je straks vermoedelijk naar Whatsapp wilt. Ook zit je niet meer vast aan het standaard design van Apple nu je zelf widgets kunt invoegen van de door jouw gewenste grootte.

App library ios14

Siri krijgt meer functies

Ook Siri speelt een belangrijkere rol ondertussen. Alle voice assistenten worden steeds slimmer, dus ook Siri. Zo kan Siri nu gemakkelijk een spraakopname sturen via berichten of tijdens het koken snel een boodschappenlijstje voor je maken. Helaas kan zij nog geen boodschappen voor je doen, maar wie weet ooit! ;-)

siri iOS 14i

Compact calls

Dit is dé feature waar ik persoonlijk het langst op heb gewacht. Je kent het als iPhonegebruiker wel. Je bent bezig in dat ene belangrijke gesprek of kijkt die ene Netflix aflevering terug en plotseling verspringt het hele scherm naar: Oproep (contactpersoon). Niet echt de beste mood om een gesprek te beginnen. Straks is dat veranderd en kun je dat ene Whatsappje afmaken voordat je opneemt.

Compact calls ios 14

Fietsroutes in de Maps app

Menig Apple iPhone gebruiker herkent het probleem van Apple Maps aanzetten op de fiets en er dan achter komen dat er geen fietsroute optie bestaat. Tot nu toe was de optie of over de snelwegen fietsen of via de meest ongemakkelijke binnendoor weggetjes (en voetpaden) naar je locatie fietsen. Die tijd is nu voorbij met de fietsroute optie, maar onthoudt nooit met je iPhone in je handen fietsen anders wordt het een duur ritje!

 

fietsroute iOS 14

Car keys

De Automotive branche heeft niet al te lang geleden de Keyless start & Go functie gelanceerd, maar toch gek dat je jouw autosleutels bij je moet houden om de motor te starten. Dat vond Apple ook! Daarom zijn zij samenwerkingen aangegaan met onder andere BMW om de sleutel ook geïntegreerd te krijgen in de Car Keys app. Zo kun je zonder sleutels je auto van het slot afhalen en starten. Fijn als je jouw autosleutels weer eens kwijt bent in die spijkerbroek die je normaal nooit draagt!

Car keys ios14

AirPods Pro: Automatische switch en Cinema geluid

Met de Airpods Pro laat Apple opnieuw zien dat zij de koplopers zijn op het gebied van innovatie. Doordat Apple de hardware én de software zelf maakt, is het wisselen van geluid tussen apparaten nog makkelijker. Stel je dit voor: je bent je favoriete serie aan het bekijken en ineens belt een vriend je op. Normaliter neem je op en klik je dan op het luidspreker icoontje om te wisselen naar jou Airpods (Let op: Bluetooth moet wel aanstaan). Het is geen rocket-science, maar het is ook niet bepaald gebruiksvriendelijk.
Daarom wordt dit proces volledig geautomatiseerd vanaf iOS 14, want je Airpods hebben door dat je doorgaat op jouw iPhone en zullen automatisch wisselen van apparaat. Dat is nog niet alles! Apple zou Apple niet zijn als ze niet dat stapje extra doen om de Applegebruiker omver te blazen. Met de introductie van cinema geluid op de Airpods Pro is dat toch echt gelukt. Zo wordt het gevoel van diepte in geluid gecreëerd door de frequentie en volumes continu te veranderen. Het geluid lijkt daarom van alle kanten om je te heen te komen en ook als je jouw hoofd draait reageren de Airpods hierop door middel van de accelerometrie sensor en gyroscoop sensor. Wanneer jij je hoofd draait, draait het geluid niet mee zodat je echt het gevoel hebt dat het geluid uit een bepaalde richting komt en niet uit 1 punt wat meebeweegt als jij je hoofd draait.

AirPods Pro ios14

Release datum iOS 14

De iOS 14 beta update zal in juli verschijnen. Deze is te gebruiken door de brede publiek. Hier kunnen kinderziektes inzitten die bij de officiële release in dit najaar eruit gefilterd zullen zijn. Of je hem dus gelijk in juli update hangt ervan af of je een early adapter bent, mensen die alle nieuwste snufjes willen hebben, of dat je liever voor zekerheid gaat en nog even wacht. Hoe dan ook zouden wij je adviseren hem zeker te updaten in het najaar. Updaten raden wij sowieso altijd aan, want je moet het zien als het schoonmaken van je kamer dat moet ook regelmatig gebeuren om alles fris te houden. Daarnaast zijn er een hoop features waar het gebruiksgemak enorm toeneemt.

< De Ziggo Go-App beschikbaar op de Apple TVDonkere modus van iPhone snel in- en uitschakelen >